vorken en lepel sculpturen

Het zilveren bestek dat Jac aanvankelijk gebruikte voor zijn wonderlijke creaties verkleurde snel zwart. In sommige werkstukken kwam deze natuurlijke verkleuring goed van pas, het ondersteunde het beoogde eindresultaat. Voor veel werkstukken was de zwarte verkleuring ongewenst en om die reden zijn de meeste bestek sculpturen vervaardigd uit alpaca bestek. Alpaca is een legering waarvan de eigenschappen uiterst gunstig bleken voor de werkstukken die Jac ervan wilde maken. In de loop der jaren noteerde Jac de verschillende merknamen van het bestek dat hij verwerkte.

BESTEKSOORTNAMEN:

Silvello, Hollandia Plate, Gero Alpaca, Nieuwpoort, Voorschoten, Wello Silber, Muntzilver, Zwanenburg, Christofle, Eric Silver, Germania Gottlieb Hammesfahr, Wellner, Gero Zilmeta, Inoxa, Duralit, Potox silver, Venetian silver, Sola, Croplata, Miele, Krieschen, Turn Alpaca, Beiers Alpaca, Bohrmann, Stroma Alpaca, Alpaca Paris, Zilvera, Hoying, Paramount Nickel Silver

In het 26ste jaargang van het maandblad voor de Nederlandse Spoorwegen: “tussen de rails” no. 5 van mei 1977 schrijft  Sjoerd de Vries over Jac Nijman onder andere het volgende: “In de laatste maanden is hij vaak gesignaleerd op de vlooienmarkten in verschillende steden van ons land op zoek naar oude soeplepels, eetlepels en vorken. Niet om -zoals sommige marktkooplieden meenden- er een pensionnetje mee te beginnen, maar om deze dagelijkse gebruiksvoorwerpen tot eigen creaties om te smeden. Zo heeft hij uit dit eetgerei alle figuren van de kerststal gecomponeerd en hiermee ziet hij eveneens kans een sierlijk danseresje vorm te geven.” (einde citaat)

Als u bij het zien van al deze beelden bedenkt dat u nog bestekwerk, kopersculpturen, papercuts, houtsnedes enz. weet te staan, geeft u dan ajb een berichtje.

Hier volgt alvast een impressie van werk resultaat

Zonder titel
Bestek sculptuur
door: Jac Nijman
H 32 X B 17
foto: Rob Assmann
kiekeboe
Bestek sculptuur op hout
door: Jac Nijman
H 24 X B 8
foto: Rob Assmann